Участь КиМУ у проекті асоційованих шкіл ЮНЕСКО - 2016

30.03.2016

29-30 березня 2016 р. науковці Київського міжнародного університету, а саме проректор з наукової роботи, д.політ.н., професор А.І. Некряч, проректор з довузівської підготовки, професор С.В. Рудаківська та доцент кафедри країнознавства та міжнародного туризму, к.і.н. А.І. Лукашенко взяли участь як співорганізатори у XVII Всеукраїнській конференції асоційованих шкіл ЮНЕСКО в Україні на тему: «Українсько-європейські ініціативи в освітньому просторі: ціннісна парадигма». Місце проведення конференції - НВК №141 «ОРТ» м. Києва (директор – Кіньков Ю.Г.)

Конференція проходила під патронатом Національної комісії в справах ЮНЕСКО, при активній участі Департаменту освіти і науки КМДА (директор – О. Фіданян), управління освіти Дніпровського району м. Києва (начальник УО – Н. Іваніна), гімназія «Гармонія» (директор О. Чинок) і її метою було залучення учнів асоційованих шкіл ЮНЕСКО в Україні до конструктивної дискусії щодо шляхів формування стійкої ціннісної парадигми, яка є універсальною як для українського, так і для європейського світу, і водночас матиме вплив на свідомість молоді сьогодні і дозволить керуватись ним у майбутньому.

У конференції взяли участь команди понад 50 навчальних закладів України з міст Києва, Житомира, Дніпродзержинська, Дніпропетровська, Білої Церкви, Броварів, Полтави, Сміли, Черкас, Чернігова, Хмельницького, Сєвєродонецька, Конотопа, Кам'янець-Подільського, Святогорська презентували власний досвід з обговорюваної проблематики та продемонстрували власне бачення шляхів прискорення євроінтеграційних процесів.

Перед початком конференції всі учасники мали можливість ознайомитись із демонстрацією моделей роботів, яку підготували учні НВК №141 «ОРТ» міста Києва. Конференція розпочалася привітанням її учасників від Національної комісії України у справах ЮНЕСКО (відповідальний секретар – О. Дем'янюк), Комітету науки і освіти ВРУ (голова – Л. Гриневич), МОН України (заступник міністра – П. Хобзей), Київського міжнародного університету (президент – професор Х. Хачатурян). Під час пленарного засідання було заслухано доповідь професора КиМУ Некряч А.І. «Упровадження освітніх стандартів ЮНЕСКО – запорука входження України до європейсько-цивілізаційного простору». Після пленарного засідання робота продовжилась у секціях, зокрема 30 березня доцент КиМУ Лукашенко А.І. провела спільне засідання секцій А, В, С на тему: «Мусульманські та християнські цивілізації: шляхи гармонізації суспільного та міждисциплінарного просторів», яке пройшло у формі дискусії і під час якого стало зрозуміло, що ЮНЕСКО, по суті, є своєрідним каталізатором діалогу і зближення позицій людей на основі компромісу, плюралізму думок, через визнання цілісності світу, його неповторності, унікальності і не залишає жодному з учасників шансів на «сольну» партію в цьому взаємозалежному світовому середовищі.

Закінчилась конференція ухваленням Резолюції, нагородженням переможців творчих студій і вокально-хореографічним спектаклем «Під одним небом» у виконанні студентів Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв України.

Спілкування з членами команд–учасниць показало, що конференція стала для них тим практичним майданчиком, що дав змогу проявити якнайкраще власні знання і здібності, зрозуміти всю відповідальність, яку несе дипломатія в реальному житті.